0900 1701

☎️Bel voor (anonieme)psychische hulp

Accepteren

Acceptatie

In dit programma gaat iemand aan de slag met accepteren. Accepteren kan op verschillende gebieden: gedachten en gevoelens, zichzelf, gebeurtenissen of in sociale contacten. Het programma begint met informatie over acceptatie en het onderzoeken van de eigen wensen. Hierna wordt er gekeken naar gedachten en gevoelens, de invloed op een situatie of klacht en als laatst naar vriendelijk zijn voor jezelf. Gedurende het hele programma zijn er begeleidende video’s en gaat iemand aan de slag met oefeningen.  

Dit programma helpt mensen te accepteren op het gebied dat zij lastig vinden. Vier gebieden van acceptatie worden daarbij onderscheiden: gedachten & gevoelens, jezelf, gebeurtenissen, en sociale contacten. ​Acceptatie houdt niet in dat de moeilijke ervaringen op deze gebieden verdwijnen, maar wel dat iemand de moeilijke dingen niet meer wegduwt en ze er laat zijn. Hierdoor ervaart iemand minder last van de dingen die moeilijk zijn en is er meer tijd en energie voor de dingen waar iemand blij van wordt.

Voor wie is dit programma geschikt?

Dit programma is ontwikkeld voor volwassenen die meer acceptatie zouden willen ervaren. Bijvoorbeeld omdat ze veel piekeren, sombere gedachten en gevoelens ervaren, ontevreden zijn met of onzeker zijn over zichzelf, een nare gebeurtenis hebben meegemaakt, geen contact meer hebben met een dierbare of andere problemen ervaren in relaties met anderen. 

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Wat is acceptatie
  • Waarom accepteren?
  • Gedachten en gevoelens
  • Mindfulness
  • De cirkel van invloed en betrokkenheid
  • Vriendelijk zijn voor jezelf