0900 1701

☎️Bel voor (anonieme)psychische hulp

Burn-out

Een burn-out kan iedereen overkomen. Denk niet dat gebeurd mij niet. Heeft u het gevoel dat iedereen aan u loopt te trekken? U voelt steeds meer opgebrand en is uw lontje steeds korter.

Begrijpen en accepteren
Pas als u begrijpt en accepteert dat u een burn-out heeft, kunt u geleidelijk ontspannen. Nadenken en praten over de oorzaken van de burn-out helpen hierbij. Uw huisarts of wij kunnen u daarbij helpen.
Deze fase duurt gemiddeld 3 weken.

* Schrijf uw gedachten op.
Dat lucht vaak op en het helpt om uw gedachten te ordenen.
*Blijf niet de hele dag piekeren en nadenken over hoe het verder moet. Doe dit liever bijvoorbeeld 2 keer per dag een halfuur. Dat geeft u wat rust.
* Vertel familie, kennissen en collega’s dat u overspannen bent. U hoeft zich er niet voor te schamen. U hoeft zich ook niet schuldig te voelen. Voor iedereen is er ergens een grens aan wat hij of zij aan kan.Verwacht niet dat u dit direct kunt oplossen.
*Zorg eerst dat u tot rust komt.Afwisselen van activiteit en ontspanningKijk welke activiteiten u kunt blijven doen. Omdat u niet meer goed functioneert, moet u misschien een aantal activiteiten tijdelijk laten vallen en bepaalde taken afstaan.
*Het is belangrijk om zoveel mogelijk te blijven werken. Werken is goed voor uw herstel. Soms lukt het om (gedeeltelijk) te blijven werken. Soms is het nodig om even helemaal niet te werken. Bespreek dit met uw werkgever en de bedrijfsarts. Neem ook altijd contact op met de bedrijfsarts als uw klachten komen door problemen op het werk.

*Moet u bepaalde afspraken afzeggen of taken laten vallen? Bespreek dit dan met de mensen om u heen. Het is goed om duidelijke afspraken te maken over wat u wel en wat u niet doet. Meestal heeft men er begrip voor. Dat geeft vaak al enige rust.
*Zorg dat u structuur in uw dag houdt. Probeer ook thuis een paar taken vast te houden, zoals boodschappen doen of de kinderen naar school brengen.Plan de activiteiten die u goed aankunt, en wissel ze af met activiteiten die u ontspanning geven.
*Zorg voor voldoende slaap. Regelmaat helpt: ga op regelmatige tijden naar bed, slaap ’s nachts en niet overdag.
*Eet gezond en op regelmatige tijden.
*Vermijd gebruik van drugs en alcohol.
*Zorg voor voldoende beweging, ook al voelt u zich moe. Bewegen kan stressklachten verminderen en verbetert uw conditie. Dus beweeg, al is het maar een half uur per dag. Zoek uit wat u fijn vindt: wandelen, fietsen, hardlopen, voetballen, fitness, dansen, vechtsport, tuinieren, klusjes doen in huis, of spelen met de kinderen.
*Ontspannen doet ieder op zijn eigen manier. Kies de ontspanning die bij u past. Bijvoorbeeld muziek luisteren, een boek lezen, of wandelen. Ook ontspanningsoefeningen, yoga en mindfulness kunnen helpen om te ontspannen en spanningsklachten verminderen.