
Slaapproblemen. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen een slaapprobleem. Deze mensen hebben moeite met inslapen, doorslapen of worden vroeg wakker. Van deze groep heeft bijna de helft ook last van de gevolgen van het slaapprobleem in het dagelijks functioneren. Je kan hierbij denken aan slechtere concentratie, vergeetachtigheid en een slechte stemming. Tieners hebben het minst vaak slaapproblemen (ongeveer 8%), maar hoe ouder je wordt, hoe meer kans je hebt op slaapproblemen. Van de groep mensen die tussen de 40 en 50 jaar oud zijn, geeft al 20% slaapproblemen aan en dit aantal is nog hoger bij 75-plussers.
Bij alle leeftijdsgroepen geven vrouwen vaker aan slaapproblemen te hebben. Dit zijn behoorlijke aantallen! Gelukkig is er ook wat aan te doen, maar eerst naar de oorzaak. Hoe komt het dat iemand een slaapprobleem krijgt? Vaak is er een gebeurtenis in iemands leven, die ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld ligt te piekeren als je naar bed gaat. Het gaat bijvoorbeeld niet goed op je werk en daar lig je van wakker.
Als dat niet te lang duurt, is dat niet zo erg. Gaat het weer goed op je werk, dan is het piekeren over en kan je weer gewoon inslapen. Helaas werkt het niet bij iedereen zo makkelijk. Bij sommige mensen blijft het slaapprobleem bestaan, omdat ze alleen nog maar bezig zijn met het slapen. Ze gaan naar bed met het idee dat het toch weer niet lukt om in te slapen.

Door daar zo mee bezig te zijn, blijven ze actief in hun hoofd. Ze liggen te balen dat ze wakker liggen en gaan vervolgens over nieuwe onderwerpen piekeren. En zo is een slaapprobleem geboren! Het nare aan een slaapprobleem is dat het nogal veel invloed heeft op zo ongeveer alles! Ik noemde hierboven al: je stemming, je concentratie en je alertheid.
Maar dan hebben we het nog niet gehad over je gezondheid. Door slechter slapen werkt bijvoorbeeld je hormoon, wat ervoor zorgt dat je niet achterelkaar door blijft eten, slechter. Je voelt het al aan, je gaat dus meer en ongezonder eten. Ook op je spieren heeft slecht slapen effect. Je spieropbouw gaat minder goed door het slechte slapen.
En je immuunsysteem werkt ook minder goed. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar het is natuurlijk ook fijn om te weten wat je dan wel moet doen! Hoe kom je er vanaf? Uiteraard is de oplossing niet bij iedereen hetzelfde, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kan letten en die voor iedereen kunnen helpen.

1. Probeer regelmaat in je dag te krijgen. Begin de dag elke dag op hetzelfde moment (en blijf niet te lang in bed liggen). Let erop dat je op ongeveer hetzelfde moment eet en op hetzelfde moment ’s avonds naar bed gaat.
2. Neem de tijd om sloom en slaperig te worden, voordat je ook daadwerkelijk je bed in stapt.
3. Kijk een uur voordat je gaat slapen niet meer op een scherm! Niet alleen het licht van je scherm is negatief voor slapen, maar ook het reageren op berichten geeft actie in je brein.
Blog geschreven door Rianne Braal van slaapcursusonline