0900 1701

☎️Bel voor (anonieme)psychische hulp

Slaaprestrictie

Slaapproblemen 0900-1701 helpt

Slaaprestrictie

In het programma slaaprestrictie gaat iemand met slaapproblemen zijn of haar slaap verbeteren door eerst de slaap te verminderen. Op deze manier wordt de koppeling tussen slapen en de slaapkamer hersteld. 

Het programma start met de oefening om een slaapdagboek bij te houden. Vervolgens wordt informatie gegeven over slaaprestrictie. Iemand krijgt uitleg over hoe het gemiddelde aantal uren slaap te berekenen en het is de bedoeling dat de cliënt niet langer dan dit aantal uren op bed ligt, met een minimum van vijf uur. 

De slaaprestrictie opdracht is een erg zware opdracht en begeleiding bij deze opdracht is erg belangrijk. In eerste instantie zullen vermoeidheidsklachten toenemen, omdat de drang naar slapen wordt verhoogd. 

Slaaprestrictie therapie stelt als doel om een slaapefficiëntie van 80% of hoger te bereiken. Uiteraard kan dit doel naar klinisch inzicht van de behandelaar en naar behoefte van degene die het programma volgt worden aangepast. 

Voor wie is dit programma geschikt?

Volwassenen die last hebben van slaapklachten zoals niet in slaap vallen, niet doorslapen en te vroeg wakker worden, waarbij het programma Lekker Slapen onvoldoende effect heeft gehad, of waar elders gevolgde interventies gericht op cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy onvoldoende hebben geholpen. Het is ook geschikt voor mensen met de diagnose insomnia.

Slaapproblemen en slaapstoornissen 0900-1701 helpt je

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Slaaprestrictie
  • Slaapefficiëntie berekenen

Enkele voordelen van het programma

  • Kort programma met uitleg over slaaprestrictie
  • Slaapproblemen in kaart brengen met behulp van een slaapdagboek
  • Informatie en handvatten voor het doen van slaaprestrictie